Lär dig stämma!


Lär dig stämma lillcittran! (Se också video tutorials)

Jag rekommenderar appen CLEARTUNE (4 euro) eller INSTUNER (gratis) som finns för ios/android och är lätta att använda, men se längre ner för appar för dator och elektroniska stämmare.

Alla stränginstrument behöver stämmas nu och då, så det är lika bra att du lär dig stämma din lillcittra redan i ett tidigt skede. Hur ofta det behövs beror på temperaturväxlingar, hur mycket den har spelats, om barn har dragit i strängarna osv. Stämning bör egentligen vara det enda regelbundna underhåll av instrumentet som behövs!

En enkel stämnyckel medföljer – bättre från 2023 än våra tidigare modeller, faktiskt :

Ändå är det betydligt smidigare att stämma med en T-formad stämnyckel (se bilden) men pga kostnaden medföljer inte T-formade nycklar grundpaketet utan kan beställas som tillbehör (se prislistan). Vissa kantele-nycklar passar också lillcittrans stämskruvar.

Kom ihåg att det behövs bara MYCKET SMÅ RÖRELSER när du stämmer, och spela alltid på strängen samtidigt som du stämmer – då kan du (och stämmaskinen eller dataprogrammet) uppfatta förändringar och höra/se vad som händer.

Om du upplever att stämningen är ett problem kan du kanske begära hjälp av en musikalisk vän. Treehouse Music erbjuder alltid gratis stämning men bara lokalt. Om du betalar alla postningskostnader kan vi också stämma cittror som skickas till oss per post. (Också om en sträng går av kan vi sätta på en ny utan kostnad, om du betalar alla postavgifter.)

Vid inköp av minst 5 cittror får du på köpet en elektronisk stämmare.
Med lite övning lär du dig snabbt att stämma. Den lämpligaste tycker vi är just nu Korg CA-2 chromatic tuner (se bild).

Bruksanvisning anpassad till cittror medföljer stämmaskinen om du får den av oss. Du kan köpa stämmaskiner i en musikaffär, men köp i så fall en ”kromatisk” med alla toner, inte en gitarrstämmare med bara 6 toner.